Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii
Szanowni Państwo,
zapraszamy do udziału w konferencji "Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii", która odbędzie się 30 czerwca 2023 r. w Centrum Edukacyjno – Konferencyjnym Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej – Curie – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie przy ul. W. K. Roentgena 5.
W konferencji będzie można wziąć udział w formule stacjonarnej lub formule online.
PRZEWODNICZĄCA KOMITETU NAUKOWEGO
Dr n. med. Aleksandra Kapała
Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej,
Kierownik Działu Żywienia Klinicznego,
Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie
KOSZT UDZIAŁU W WYDARZENIU
Opłata rejestracyjna wynosi 150 zł brutto zarówno dla uczestników stacjonarnych, jak i uczestników online.
UWAGA!
Dla pracowników Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie przewidziany został specjalny rabat - prosimy o kontakt.
Opłata konferencyjna zawiera:
- udział w sesjach naukowych
- dostęp do transmisji online
- certyfikat uczestnictwa
REZYGNACJA Z UDZIAŁU W KONFERENCJI
- Uczestnik może zrezygnować z uczestnictwa w Konferencji.
- Rezygnacja powinna być dokonana w formie pisemnej i przesłana na adres e-mail: monika.nurzynska@med-space.pl.
- W przypadku rezygnacji Uczestnikowi przysługuje zwrot opłaty rejestracyjnej pomniejszony o koszty manipulacyjne:
- rezygnacja zgłoszona do 10 czerwca 2023 r. – koszty manipulacyjne wynoszą 20%;
- rezygnacja zgłoszona od 11 czerwca 2023 r. – uczestnikowi nie przysługuje zwrot kosztów.
- W przypadku rezygnacji Uczestnika z udziału w konferencji, Organizator niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia wpłynięcia rezygnacji zwróci opłatę rejestracyjną na wskazany przez niego rachunek bankowy.
- Nie ma możliwości przekazania dokonanej wpłaty innej osobie.
PUNKTY EDUKACYJNE
Za udział w konferencji uczestnikom zostaną przyznane punkty edukacyjne.
Wiodące zagadnienia:
- Kwasy tłuszczowe omega-3, a sarkopenia, masa ciała, powikłania u chorych onkologicznych
- Czy cukier żywi raka? Kontrola glikemii u chorego na raka
- Czy mamy "świętego Graala" w odchudzaniu?
- Dieta ketogeniczna, czy to bezpieczne?
- Rak trzustki - żywieniowa katastrofa, jak prowadzić opiekę żywieniową?
- Nowe polskie zalecenia: żywienie kliniczne u chorych na nowotwór złośliwy
- Likopen i cynk, jakie mają znaczenie dla chorych onkologicznych?
i wiele, wiele innych .....
Kontakt dla uczestników:
Monika Nurzyńska
tel. 570 150 880
Program
Piątek 30.06.2023 | |
SESJA I: | „Breaking news” Najnowsze doniesienia i publikacje na temat żywienia klinicznego w onkologii |
09.00 - 09.15 | Niedobór cynku u chorych z nowotworem złośliwym, czy to problem kliniczny? |
dr n. med. Marcin Folwarski | |
09.15 - 09.30 | Likopen u chorych na nowotwory złośliwe, aktualny stan wiedzy |
dr n. med. Aleksandra Kapała | |
09.30 - 09.45 | PEG metodą push czy pull w populacji chorych onkologicznych, czy to ma znaczenie? Jak wybrać? |
dr n. med. Władysław Januszewicz | |
9.45 - 10.05 | Najnowsze polskie zalecenia żywieniowe dla chorych na nowotwory złośliwe |
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk | |
10.00 - 10.20 | Dyskusja |
SESJA II: | Ryba (w)płynie na zdrowie. Rzecz o NNKT OMEGA-3 |
10.20 - 10.35 | Ile jest ryby w rybie? Czyli praktyczny przewodnik po zasobach NNKT omega-3 w żywności i suplementach |
dr n. med. Martyna Rekowska | |
10.35 - 10.55 | NNKT omega-3 a sarkopenia u chorych onkologicznych |
prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk | |
10.55 - 11.15 | Omega-3 fatty acids in cancer patients. Influence on outcome and side effects of chemo- and radiotherapy |
prof. Vanessa Fuchs | |
11.15 - 11.30 | Dyskusja |
11.30 - 12.00 | Przerwa kawowa |
SESJA III: | Cukier - stary wróg czy nowy sprzymierzeniec? Rzecz o wyrównywaniu glikemii u chorych onkologicznych |
12.00 - 12.20 | Dla kogo są dedykowane preparaty dla diabetyka, skoro dieta diabetyka to dieta zdrowego człowieka? |
dr n. o. zdr. Katarzyna Różycka | |
12.20 - 12.35 | Zaburzenia glikemii u chorych na raka, jak rozpoznawać i leczyć? |
dr n. med. Aleksandra Kapała | |
12.35 - 12.50 | Wyrównanie glikemii w okresie okołooperacyjnym i w trakcie żywienia pozajelitowego – Know-how |
dr n. med. Marcin Folwarski | |
12.50 - 13.05 | Zaburzenia glikemii a mikrobiom. Co pomaga, co szkodzi? |
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska | |
13.05 - 13.20 | Dyskusja |
SESJA IV: | Choroba otyłościowa. Czy istnieje "Święty Graal"? Jak schudnąć? |
13.20 - 13.40 | Czy Akkermansia muciniphila to „Święty Graal?” |
dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka | |
13.40 - 14.00 | Czy inkretyny to „Święty Graal”? |
dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska | |
14.00 - 14.20 | Czy dieta ketogeniczna to „Święty Graal”? |
prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska | |
14.20 - 14.40 | Wszystkie cudowne leki I suplementy nie zastąpią diety! Jaka dieta w otyłości? |
Dr n. o zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska | |
14.40 - 14.55 | Dyskusja |
14.55 - 16.00 | Lunch |
SESJA V: | Nowości w klinice. Co nowego w prowadzeniu żywieniowym chorych onkologicznych |
16.00 - 16.20 | Rak trzustki – żywieniowa katastrofa, nowy algorytm postępowania żywieniowego |
dr n. med. Aleksandra Kapała | |
16.20 - 16.35 | Jadłowstręt u chorego na raka, czyli to co wszyscy lubimy zupełnie nie smakuje |
dr n. o. zdr. Agnieszka Surwiłło-Snarska | |
16.35 - 16.50 | Zapalenie jelit po leczeniu systemowym, a probiotyki? U kogo i kiedy? |
dr hab. n. med. Dorota Mańkowska-Wierzbicka | |
16.50 - 17.05 | Zapalenie błon śluzowych przewodu pokarmowego po leczeniu onkologicznym. Czy żywienie dojelitowe może pomóc? Doświadczenia z leczenia choroby Crohna. |
dr hab. n. med. Edyta Zagórowicz | |
17.05 - 17.30 | Dyskusja |
17.30 | Zakończenie konferencji |
Patronat
Patronat Medialny
|
![]() |
![]() |