I Przemyska Konferencja Uroonkologiczna - PRZEMYŚLana Współpraca

I Przemyska Konferencja Uroonkologiczna - PRZEMYŚLana Współpraca

Informacje

Rozpoczęcie: 13 września
Zakończenie: 14 września
Miejsce: Przemyskie Centrum Kultury i Nauki ZAMEK
Specjalizacja: onkologia, urologia

Program

PROGRAM KONFERENCJI

Piątek, 13 września 2019 r.

 

16.00 - 16.45

Otwarcie Konferencji | Wykład inauguracyjny

45 min

 

dr n. med. Tomasz Ciszewski, dr Kamil Kuć, dr n. med. Rafał Walczak

 

16.45-19.05

SESJA I

 

 

Współpraca wielodyscyplinarna w chorobach uroonkologicznych

 

 

Prowadzący: dr n. med. Tomasz Ciszewski, dr Kamil Kuć, dr n. med. Rafał Walczak

 

16.45-17.05

Współpraca lekarzy rodzinnych z AOS - kiedy przekazać pacjenta specjaliście?

20 min

 

Problemy urologiczne: krwiomocz i PSA

 

 

dr Tomasz Kwiatkowski

 

17.05-17.35

Pacjent w trakcie leczenia systemowego ze szczególnym uwzględnieniem

20 min

 

immunoterapii - miejsce lekarza POZ

 

 

dr n. med. Tomasz Ciszewski

 

17.35-17.55

Leczenie wspomagające - jak skutecznie leczyć dolegliwości bólowe pacjentów 

20 min

 

z chorobami uroonkologicznymi?

 

 

dr Krzysztof Tlałka

 

17.55-18.15

Pacjent po radioterapii  w gabinecie lekarza POZ

20 min

 

dr n. med. Andrzej Kukiełka

 

18.15-18.35

Znaczenie zespołu wielodyscyplinarnego w terapii nowotworów urologicznych

20 min

 

dr Kamil Kuć

 

18.35-19.05

Dyskusja

30 min

 

19.15

KOLACJA

 

 

Sobota, 14 września 2019 r.

 

9.00-10.30

SESJA II

 

 

Razem znaczy lepiej

 

 

Prowadzący: dr n. med. Rafał Walczak

 

9.00-9.15

Jakie możliwości daje nam multiparametryczne MR, czyli wiele twarzy Greya

15 min

 

dr Robert Pajor, dr Andrzej Górecki

 

9.15-9.30

Rak pęcherza moczowego - jak onkolog kliniczny może pomóc urologowi?

15 min

 

dr n. med. Rafał Walczak

 

9.30-9.45

Rak prostaty - znaczenie leczenia miejscowego w chorobie przerzutowej

15 min

 

dr hab. n. med. Tomasz Drewniak

 

9.45-10.00

Wczesna chemioterapia u pacjentów z przerzutowym rakiem prostaty

15 min

 

TBC

 

10.00-10.15

Miejsce radioterapii w raku prostaty

15 min

 

dr n. med. Andrzej Kukiełka

 

10.15-10.30

Dyskusja

15 min

 

10.30-10.45

PRZERWA KAWOWA

15 min

 

10.45-13.05

SESJA III

 

 

Nowoczesne metody terapii w uroonkologii

 

 

Prowadzący: dr n. med. Tomasz Ciszewski, dr Kamil Kuć

 

10.45-11.05

Laparoskopowa i robotyczna radykalna prostatektomia

20 min

 

dr hab. n. med. Tomasz Drewniak

 

11.05-11.25

Immunoterapia w raku nerki - wydłużenie życia i poprawa jego jakości

20 min

 

TBC

 

11.25-12.05

Dichlorek radu - nowa opcja wydłużająca przeżycie pacjentów z opornym

40 min

 

na kastrację rakiem gruczołu krokowego

 

 

prof. dr hab. n. med. Paweł Wiechno,  dr n. med. Bożena Sikora-Kupis

 

12.05-12.25

Przerzutowy rak prostaty  nowoczesne metody hormonoterapii

20 min

 

TBC

 

12.25-12.45

Wyleczyłem raka stercza - co dalej?

20 min

 

dr n. med. Rafał Walczak

 

12.45-13.05

Dyskusja i zakończenie konferencji

20 min

 

13.05

OBIAD

 

Najbliższe konferencje:
ZABURZENIA HEMOSTAZY - od krwawień do zakrzepicy żylnej
26 kwietnia
ZABURZENIA HEMOSTAZY - od krwawień do zakrzepicy żylnej
Kielce
Kielce / Grand Hotel, ul. Sienkiewicza 78, Kielce
Kongres Polskiego Towarzystwa Chirurgii Stomatologicznej i Szczękowo-Twarzowej
09 maja
Kongres Polskiego Towarzystwa Chirurgii Stomatologicznej i Szczękowo-Twarzowej
Lublin
Lublin / Lubelskie Centrum Konferencyjne, ul. Artura Grottgera 2
Terapie innowacyjne. Minimalizm i precyzja w medycynie
10 maja
Terapie innowacyjne. Minimalizm i precyzja w medycynie
Lublin
Lublin / Lubelskie Centrum Konferencyjne, ul. Artura Grottgera 2
RODO - obowiązek informacyjny

© 2015 MED SPACE. Realizacja: czachorowski.pro. Design: arkadiografik.pl