Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii 2025
13 listopada - 14 listopada
Warszawa

Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii 2025

Data 13 listopada - 14 listopada
Specjalizacja dietetyka kliniczna, onkologia kliniczna
Miejsce Warszawa

Szanowni Państwo,

zapraszamy do udziału w konferencji "Nowości i trendy w żywieniu klinicznym w onkologii", która odbędzie się w dniach 13-14 listopada 2025 r. w Centrum Edukacyjno – Konferencyjnym Narodowego Instytutu Onkologii im. Marii Skłodowskiej – Curie – Państwowego Instytutu Badawczego w Warszawie przy ul. W. K. Roentgena 5.

W konferencji będzie można wziąć udział wyłącznie w formule stacjonarnej.

 

PRZEWODNICZĄCA KOMITETU NAUKOWEGO
dr n. med. Aleksandra Kapała Kierownik Kliniki Diagnostyki Onkologicznej, Kardioonkologii i Medycyny Paliatywnej, Kierownik Działu Żywienia Klinicznego, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie - Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

INFORMACJE ORGANIZACYJNE:

UWAGA!

Dla pracowników Narodowego Instytutu Onkologii w Warszawie przewidziany został specjalny rabat - prosimy o kontakt: natalia.lisiecka@med-space.pl

  • konferencja skierowana jest do lekarzy, pielęgniarek, dietetyków, studentów
  • wydarzenie jest płatne* 199zł
  • dla studentów udział jest bezpłatny
  • opłata zawiera:
    • udział w sesjach wykładowych
    • udział w warsztatach
    • dostęp do nagranych wykładów
    • certyfikat uczestnictwa
    • przerwy kawowe
    • lunche
  • warsztaty:
    • Podczas rejestracji na wydarzenie, uczestnicy proszeni są o deklarację, w których warsztatach chcą wziąć udział. Warsztaty prowadzone będą równolegle. Poszczególne warsztaty będą różniły się zakresem tematycznym w czwartek i piątek.
  • ilość miejsc jest ograniczona
  • za udział w wydarzeniu lekarzom zostaną przyznane punkty edukacyjne
  • organizator nie zapewnia noclegu

REZYGNACJA Z UDZIAŁU W KONFERENCJI

  • Uczestnik może zrezygnować z uczestnictwa w Konferencji
  • Rezygnacja Uczestnika z udziału w Konferencji powinna być dokonana w formie pisemnej i przesłana na adres e-mail: natalia.lisiecka@med-space.pl
  • W przypadku rezygnacji Uczestnikowi przysługuje zwrot opłaty rejestracyjnej pomniejszony o koszty manipulacyjne:
    • rezygnacja zgłoszona do 31 sierpnia 2025 r. – koszty manipulacyjne wynoszą 10%
    • rezygnacja zgłoszona do 31 października 2025 r. – koszty manipulacyjne wynoszą 30%
    • rezygnacja zgłoszona od 1 listopada 2025 r. – uczestnikowi nie przysługuje zwrot kosztów
  • W przypadku rezygnacji Uczestnika z udziału w konferencji, Organizator niezwłocznie, nie później jednak niż w terminie 14 dni od dnia wpłynięcia rezygnacji zwróci opłatę rejestracyjną na wskazany przez niego rachunek bankowy.
  • Nie ma możliwości przeniesienia zakupionego prawa do udziału w konferencji na osobę trzecią.

Program

Czwartek, 13 listopada 2025 r.

09:00-09:10

Rozpoczęcie konferencji

Aleksandra Kapała

09:10 - 10:10 SESJA I: „JESTEŚ TYM CO JESZ” Jak zapobiec zachorowaniu na raka? Czy tylko dieta ma wpływ? Jaka jest wartość suplementów w profilaktyce raka, w tym tzw. onkopierwiastków?

09:10 - 09:25

TBC

09:25 - 09:40

TBC

09:40-09:55

TBC

09:55 - 10:10

Q&A

10:10 - 11:00 SESJA II: SARKOPENIA U CHOREGO NA NOWOTWÓR ZŁOŚLIWY Sesja z udziałem Dyrekcji NIO

10:10 - 10:30

Sarkopenia, niezależny czynnik skracający przeżycia w onkologii

Stanisław Kłęk

10:30 - 10:50

Sarkopenia, skąd mam wiedzieć, że mój chory ma sarkopenię, jak to ocenić?

Katarzyna Różycka

10:50 - 11:10

Sarkopenia, czynniki ryzyka, na które mamy wpływ

Aleksandra Kapała

11:10 - 11:30

Sarkopenia, a prehabilitacja. Czy możemy być lepsi?

Tomasz Banasiewicz

11:30 - 11:45

Q&A

11:45 - 12:05

PRZERWA KAWOWA

12:05 - 13:30 WARSZTATY Jednoczasowo uczestnicy podzielą się na 3 grupy i wezmą udział w wybranych warsztatach.

 

WARSZTAT DIETETYCZNY

Trudna dietetyka, jak pomóc pacjentowi z chorobą nowotworową i licznymi dolegliwościami? Jak prawidłowo dobrać dietę i/lub suplementy? Zmierzymy się z trudnymi przypadkami i razem znajdziemy rozwiązanie.

 

WARSZTAT Z ŻYWIENIA DOJELITOWEGO

Prawidłowy dobór diety, prawidłowa opieka nad dostępem, zakładanie dostępów. Kogo nie żywić dojelitowo?

 

WARSZTAT Z ŻYWIENIA POZAJELITOWEGO

Worek żywieniowy dla pacjenta, czy pacjent dla worka żywieniowego? Jak dobrać i obliczyć zapotrzebowanie na żywienie pozajelitowe? Kiedy dołączyć dodatki specjalne i dla kogo? Kiedy nie żywić pozajelitowo?

13:35 - 14:15

OBIAD

14:15 - 15:15 SESJA III: NEFROONKOLOGIA STYK CHOROBY NOWOTWOROWEJ Z USZKODZENIEM FUNKCJI NEREK I ŻYWIENIEM KLINICZNYM

15:15 - 15:30

Uszkodzenie nerek w przebiegu choroby nowotworowej i jej leczenia

Sławomir Lizakowski

15:30 - 15:45

Żywienie do i pozajelitowe pacjenta onkologicznego z uszkodzeniem nerek

Sylwia Małgorzewicz

15:45 - 16:00

Dieta w niewydolności nerek u chorego z rozpoznaniem nowotworu

Paulina Borek-Trybała

16:00 - 16:15

Q&A

16:15 - 17:15 SESJA IV: ONKOGERIATRIA, CZYLI PORCELANOWY PACJENT. STYK CHOROBY NOWOTWOROWEJ, WIELOCHOROBOWOŚCI, WIEKU PODESZŁEGO I ŻYWIENIA KLINICZNEGO

16:15 - 16:30

Skuteczne sposoby, aby senior jadł więcej

TBC

16:30 - 16:45

Poprawa kondycji psychofizycznej w podeszłym wieku poprzez żywienie – suplementy, probiotyki i inne substancje aktywne, co ma sens?

TBC

16:45 - 17:00

Jak żywić pozajelitowo w wieku podeszłym? Bezpieczeństwo terapii i wybór mieszaniny, pułapki, powikłania

TBC

17:00 - 17:15

Q&A

 

Piątek, 14 listopada 2025 r.

 

09:00-10:30 SESJA V: TRZUSTKA, TRUDNY PRZECIWNIK, STYK GASTROENTEROLOGII I ONKOLOGII ORAZ ŻYWIENIA KLINICZNEGO

09:00 - 09:15

Pacjent z rakiem trzustki okiem dietetyka

TBC

09:15 - 09:35

Pacjent z rakiem trzustki okiem gastroenterologa

TBC

09:35 - 09:55

Pacjent z rakiem trzustki okiem chirurga

TBC

09:55 - 10:15

Pacjent z rakiem trzustki okiem onkologa

TBC

10:15 - 10:30

Q&A

10:30 - 10:50

PRZERWA KAWOWA 

10:50 - 12:00 SESJA VI: JAK ENDOSKOPISTA MOŻE POMÓC W ŻYWIENIU KLINICZNYM? NOWOŚCI, DOSTĘPY, SESJA VIDEO

10:50 - 11:25

Endoskopowa jejunostomia

TBC

11:25 - 12:00

Endoskopowe zespolenia omijające powikłania zabiegów endoskopowych

TBC

12:00 - 13:30 WARSZTATY Jednoczasowo uczestnicy podzielą się na 3 grupy i wezmą udział w wybranych warsztatach.

 

WARSZTAT DIETETYCZNY

Trudna dietetyka, jak pomóc pacjentowi z chorobą nowotworową i licznymi dolegliwościami? Jak prawidłowo dobrać dietę i/lub suplementy? Zmierzymy się z trudnymi przypadkami i razem znajdziemy rozwiązanie.

 

WARSZTAT Z ŻYWIENIA DOJELITOWEGO

Prawidłowy dobór diety, prawidłowa opieka nad dostępem, zakładanie dostępów. Kogo nie żywić dojelitowo?

 

WARSZTAT Z ŻYWIENIA POZAJELITOWEGO

Worek żywieniowy dla pacjenta, czy pacjent dla worka żywieniowego? Jak dobrać i obliczyć zapotrzebowanie na żywienie pozajelitowe? Kiedy dołączyć dodatki specjalne i dla kogo? Kiedy nie żywić pozajelitowo?

13:30 - 14:15

OBIAD

14:15 - 15:20 SESJA VII: CHOROBA OTYŁOŚCIOWA, A CHOROBA NOWOTWOROWA Jak bezpiecznie odchudzać chorego na raka? Jaka jest rola analogów GLP w terapii otyłości, czy to bezpieczne? Jak jest wartość i bezpieczeństwo popularnych diet odchudzających w onkologii?

14:15 - 14:30

Dieta ketogeniczna

TBC

14:30 - 14:45

Dieta okienkowa

TBC

14:45 - 15:05

Cudowny zastrzyk, czyli o analogach GLP. Jakie są dane bezpieczeństwa u chorych onkologicznych?

TBC

15:05 - 15:20

Q&A

15:20 - 16:40 SESJA VIII: NOWOCZESNA ONKOLOGIA, NOWE WYZWANIA, NOWE POWIKŁANIA I BARDZO TRUDNE DECYZJE. ZMIANA PARADYGMATÓW MYŚLENIA O ŻYWIENIU I JEGO PERSONALIZACJA

15:20 - 15:35

Żywienie w sepsie, jak zwiększyć szansę przeżycia? 

TBC

15:35 - 15:55

Żywienie w immunoterapii, zmiana paradygmatu myślenia o żywieniu!

TBC

15:55 - 16:10

Procedura CART-T - wyzwanie dla żywienia

TBC

16:10 - 16:25

HIPEC i termoablacja - wyzwanie dla żywienia

TBC

16:25 - 16:40

Q&A

16:40 - 16:50 ZAMKNIĘCIE KONFERENCJI Aleksandra Kapała

+48 575 077 674
Biuro:
ul. Batorego 12,
20-812 Lublin
Stare Załucze 8A
22-234 Urszulin
NIP: 7123293316
REGON: 360709515

Nr konta: 93 1140 2004 0000 3502 7552 5877
GACOR77 CAIR77 ADMIN77 DP96 RUPIAH138 RECEH88 RECEH88 MANTUL138 MANTUL138 PASUKAN88 PASUKAN88 BOBO77 BAYAR77 BAYAR77 GARUDA69 RUPIAH138